Asiaa liuottimista

Liuottimet, foamit, shampoot, kintaat, kuivaus
Klasu81
Viestit: 167
Liittynyt: Ma Touko 03, 2010 8:16 pm
Paikkakunta: Siilinjärvi

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja Klasu81 » To Helmi 25, 2016 6:12 am

008 kirjoitti:Selvittelin Ppcleanin käyttöturvatiedotteessa mainittuja ainesosia, kun sitä Pesukinnas-tasoisissa paikoissa käytetään ja siinä on mm. kemikaalia nimeltään dinatriummetasilikaatti. Löysin siitä tietoa http://kappa.ttl.fi/kemikaalikortit/khtml/nfin0359.htm" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; jossa kerrotaan sen olevan piihapon natriumsuolaa, joka on vesiliuoksessa vahva emäs ja se syövyttää alumiinia ja sinkkiä. Ovien sisälle aina valuu pesuainetta, niin mitä sinkityt peltipinnat sanoo tuommoisesta (vai onko määrä pesuaineessa niin vähäinen ettei ole vaikutusta)?
Taidan ensihätään käydä harjattomassa pesussa ja jatkaa käsinpesupaikan etsintää.
En tiedä mikä on kyseisen Ppcleanin pesuaineen laimennussuhde, mutta oletan että tuon dinatriummetasilikaatin määrä on äärimmäisen pieni valmiissa pesuaineliuoksessa. Eli pesuämpäriin laimennettuna vaikkapa 25-50ml pesuainetta /10l vettä.
Sitten vielä huomioit että kinnaspesun jälkeen huuhdellaan, jolloin vettä menee uudestaan oven sisään ja taas tuo mömmö laimenee ja poistuu veden mukana.

Itse ennemmin veisin auton edellä mainituille kinnastason pesijöille, kuin oikeasti rajuja liuottimia käyttävään harjattomaan pesuun, jossa pesutulos on kaikkea muuta kuin hyvä.
Bad company corrupts

Aivopesu
Viestit: 56
Liittynyt: Su Huhti 05, 2015 2:06 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja Aivopesu » To Helmi 25, 2016 8:23 am

008 kirjoitti:Selvittelin Ppcleanin käyttöturvatiedotteessa mainittuja ainesosia, kun sitä Pesukinnas-tasoisissa paikoissa käytetään ja siinä on mm. kemikaalia nimeltään dinatriummetasilikaatti. Löysin siitä tietoa http://kappa.ttl.fi/kemikaalikortit/khtml/nfin0359.htm" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; jossa kerrotaan sen olevan piihapon natriumsuolaa, joka on vesiliuoksessa vahva emäs ja se syövyttää alumiinia ja sinkkiä. Ovien sisälle aina valuu pesuainetta, niin mitä sinkityt peltipinnat sanoo tuommoisesta (vai onko määrä pesuaineessa niin vähäinen ettei ole vaikutusta)?
Taidan ensihätään käydä harjattomassa pesussa ja jatkaa käsinpesupaikan etsintää.
Olet jo kahden viikon ajan miettinyt mahdottomaksi tuntuvaa autonpesua. Vinkkejä tekijöistä olet saanut sekä harjattoman pesujen heikkouksista ym. Sinuna jättäisin auton pesemättä ja odottelisin omatoimisesti tehtyä pesumahdollisuutta omine aineineen. Huom. Käyttämäsi AS40 sisältää fosforihappoa. Tämä on (ei millään pahalla) parhaimpia pesutrollauksia! :)

008
Viestit: 21
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2016 8:31 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja 008 » To Helmi 25, 2016 9:57 pm

Ratkaisin ongelman ja kävin harjattomassa pesussa, kun viimeinkin säätiedotus näytti, että on pakkaskelejä luvassa jonkin aikaa. Kelejä odotellessa olen jappassut, että miten sitä pesettäisin. Harvoin talvella olen pesettänyt ennenkin ja sillä linjalla jatkan, kun kävi ilmi kuinka voimakkailla aineilla autoja pestään niin käsin- kuin konepesuissa. Tieto lisää tuskaa. :wall:
Jos olisi pesula missä käytettäisiin ph-neutraaleja aineita, niin voisin käydä useammin.

AS40:n sisältämä happo oli yllätys. En ole löytänyt sille käyttöturvallisuustiedotetta. Monelta valmistajalta näkyy löytyvän ph-neutraaleja esipesuaineita, joten sellaista ostan jatkossa autoshampoon kaveriksi.

Juha U
Viestit: 4644
Liittynyt: Ti Syys 13, 2011 8:24 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja Juha U » To Helmi 25, 2016 10:10 pm

Talvellahan se auto pitäisi pestä useasti, jotta suola mitä kylvetään tielle ei vahingoittaisi maalipintaa ja alustaa. Taitaa se suola kumminkin olla haitallisempaa kuin jotkin pesuaineet :o
Tuliko puhdasta harjattomassa pesussa ?

jtvirtanen
Viestit: 195
Liittynyt: Ke Marras 30, 2011 5:05 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja jtvirtanen » Pe Helmi 26, 2016 11:51 am

Tuli varmaan puhdas ja hyvä mieli tälle agentti 008:lle. Muistetaan nyt että tärkeämpää on vaikka harjatonpesu, kuin liian vaffat pesuaineet ku lakkapinta haalistuu tms :D Ehkä ei kandee enää ruokkia enempää tuota rölliä..

008
Viestit: 21
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2016 8:31 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja 008 » Pe Helmi 26, 2016 4:42 pm

Harjattomassa tuli melko puhdas, ei tietenkään käsinpesun tasoa. Kyljissä tuntuu karkeutta mutta eivät ne sileät ole olleet käsinpesupaikassa käynnin jälkeenkään tässä vaiheessa vuotta. Pesen käsin ja käytän puhdistavaa vahaa, kun kelit taas sallivat. En ole vähillä pesuilla talvisin yhtään auton maalipintaa saanut pilattua. Tietysti vaha pintaan suojaksi ennen talvea. Alustan pesua ei ole tarjolla kaikissa pesupaikoissa.

Aivopesu
Viestit: 56
Liittynyt: Su Huhti 05, 2015 2:06 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja Aivopesu » La Helmi 27, 2016 8:24 am

Onneksemme kinnastasoisissa paikoissa ymmärretään pesun tarpeet ja kyljet ovat suolattomia pesujen jälkeen sekä pinta suojataan useimmin kuivauksen yhteydessä. Säännöllinen käsinpesu on välttämätön autostaan huolehtivalle henkilölle. Ovien ja luukkujen välit tulevat pestyä, kuten rengaskotelot ja helmat. Pusuaineiden ainesosien (jotka huuhdellaan pois) "haitallisuudet" ovat monin kerroin lievempiä verrattuna suolan aiheuttamaan korroosioon nähden. Puhdistavalla vahalla (sis. liuottimia) suolakyljen hankaus on vaivalloista ja pientä naarmuakin aikaan saavaa toimintaa.

tols
Viestit: 279
Liittynyt: La Touko 18, 2013 11:55 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja tols » La Helmi 27, 2016 9:20 am

^Asia on juurikin näin :lol: :thumb:

008
Viestit: 21
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2016 8:31 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja 008 » La Helmi 27, 2016 4:08 pm

Minulla kyljet eivät ole olleet täysin sileitä edes kinnastasoisissa paikoissa talvella pelkästään pesetettäessä. Olen samaa mieltä, että käsinpesupaikoissa hankalammat paikat ovat myös aina puhtaita.

Se miksi ph-neutraaleja esipesuaineita käyttäviä paikkoja olen yrittänyt etsiä, on mm. muovi- ja kumiosien kärsiminen, jota olen kokenut useamman auton kanssa. Mitään muuta syytä tähän en keksi kuin tiukka esipesuaine. Itse käsin pesemällä ei ole koskaan käynyt näin mutta muualla pesettämällä niitä on tullut. Muovit haalistuu ja niissä on erilaisia laikkuja ja valumajälkiä. Peittyvät muovinhoitoaineilla mutta tulevat esiin, kun aine lähtee pois pesussa. Tämän takia pelottaa, että maalipinta saattaa kärsiä samaan tapaan ennen pitkää.

Onko jokin erityinen syy miksi ammattilaiset eivät käytä ph-neutraaleja hellävaraisia pesuaineita?

Avatar
Petteri
Site Admin
Viestit: 878
Liittynyt: La Touko 01, 2010 12:07 am
Paikkakunta: Järvenpää

Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja Petteri » La Helmi 27, 2016 8:46 pm

Aika ja sitä kautta raha.
- Worst Class Shampoo Junkie -

Aivopesu
Viestit: 56
Liittynyt: Su Huhti 05, 2015 2:06 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja Aivopesu » La Helmi 27, 2016 9:05 pm

Ph-neutraaleilla pesuaineilla ei saada talvilikaa irti. Osaava kinnaskaveri ei ala pesemään paskasta autoa puhtailla kintaillaan hanaveteen verratun esipesun jälkeen.

Avatar
seatts
Viestit: 1715
Liittynyt: Ti Kesä 22, 2010 10:58 am
Paikkakunta: Sauvo

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja seatts » La Helmi 27, 2016 10:13 pm

Just tänään pesin autoa niin edes hiilivetyliukkarilla ei kyljet puhdistuneet kunnolla, jäi kyljet vielä ihan ruskeiksi no onneksi kinnastelu liuottimella auttoi asiaan.

Onneksi joku on keksinyt pinnoitteen, ei jaksais varata joka pesun jälkeen.

Avatar
Demon
Viestit: 1966
Liittynyt: Ke Elo 25, 2010 2:55 pm
Paikkakunta: Lahti City
Viesti:

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja Demon » Su Helmi 28, 2016 12:26 pm

Eihän ne kyljet täysin puhtaat ole hiilivedyn jälkeen. Aina vaatii kinnastelun. Eilen pesin yhen cupran menetelmällä hiilivedyt -> huuhtelu -> auto-foam, huuhtelu -> kinnastelu. Puhdasta tuli
Instagram: ahoneja
Instagram: detailcave

Saippua
Viestit: 634
Liittynyt: La Elo 15, 2015 11:30 am

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja Saippua » Su Helmi 28, 2016 1:00 pm

Itse kun käytän pelkästään auto-foamia, niin kyljistä tulee näennäisesti aivan puhtaat mutta kinnastelunkin jälkeen jää hieman karheutta. Tätäkö tarkoitatte että suola jämähtää?

Avatar
Kylli-täti
Viestit: 394
Liittynyt: Ke Helmi 13, 2013 12:49 am

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja Kylli-täti » Su Helmi 28, 2016 1:36 pm

Saippua kirjoitti:Itse kun käytän pelkästään auto-foamia, niin kyljistä tulee näennäisesti aivan puhtaat mutta kinnastelunkin jälkeen jää hieman karheutta. Tätäkö tarkoitatte että suola jämähtää?
Kyllä. Se hiekkapaperimainen karheus on juurikin suolaa, tai äärimmäisissä tapauksissa pikee tai lentoruostetta. Suola lähtee liuottimella ja se "peruslika" shampoolla.

edit: Ja ne trollin tarkottamat muovien haalistumiset johtuu yleensä siitä et aineet on aivan liian tujuja, ei pelkästään sitä ph-arvoo saa syyttää. Esim. Ford Transit customin etulokarin kaaret on muovia ja niihen jää vähänkin pidemmän vaikutusajan jälkeen ihan pk-tason tujuilla shampoilla valumajälkien polttamia rantuja. Hieno veto Fordilta, varsinkin kun niitä vanteitakin pestään vähän jymäkämmillä aineilla ja pakostikin roiskuu kamaa lokarin kaariin :thumb:

008
Viestit: 21
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2016 8:31 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja 008 » Su Helmi 28, 2016 3:17 pm

Petteri kirjoitti:Aika ja sitä kautta raha.
Niin arvelin. Pesetitpä autosi missä tahansa niin jotain menee pilalle kuitenkin. Olisin valmis maksamaan hellävaraisilla aineilla suoritetusta pesusta.

Ruskeat kyljet ja vanteet talven jäljiltä on tuttu ilmiö. Voimakkailla esipesuaineilla saadaan pikitahrat liukenemaan mutta se sonta tarttuu siihen karheaan pintaan.
Viime keväänä puhdistin tuollaiset kyljet ensin pesemällä huolellisesti ja lopullisen karheuden ja ruskean kalvon poistin puhdistavalla vahalla. Auton oli edellisen kerran pessyt käsin ammattilainen joka tuolloin katsoi tarpeelliseksi käyttää hiilivetyliuotinta esipesussa talvilian poistamiseksi. Kyljet olivat karheat pesun jälkeen.

Muoviosien haalistumista pesuloissa on sattunut niin usein, että Kylli-tädin väite liian tujun aineen käytöstä täytyy olla yleistä.

Saippua
Viestit: 634
Liittynyt: La Elo 15, 2015 11:30 am

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja Saippua » Su Helmi 28, 2016 4:46 pm

Bioliuottimet eivät siis toimi noihin?

Avatar
TKe_
Site Admin
Viestit: 4535
Liittynyt: To Elo 12, 2010 8:21 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja TKe_ » Ti Maalis 01, 2016 9:01 am

Pidetään keskustelu asiallisella tasolla menemättä HENKILÖKOHTAISUUKSIIN. Terv. ylläpito.

odb
Viestit: 35
Liittynyt: Su Syys 08, 2013 11:31 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja odb » Pe Maalis 04, 2016 11:43 am

Onko 008 saanut jo pesetettyä autonsa?

Saippua
Viestit: 634
Liittynyt: La Elo 15, 2015 11:30 am

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja Saippua » La Maalis 05, 2016 2:23 pm

Saippua kirjoitti:Bioliuottimet eivät siis toimi noihin?
Muistin että oli vielä tätä Korrekkiakin (http://www.korreklasol.fi/tuotteet/korrek-eko-tehopesu" onclick="window.open(this.href);return false;) hyllyssä (on toki myös BH Surfex HD:ta) joten eiku kokeilemaan! Sumutin kyljet ja annoin vaikuttaa noin 4 minuuttia ja sen jälkeen keksin Lancella heittää BH Auto-foamit päälle. Tämän jälkeen huuhtelu ja vielä kerran kylkiin tuota Korrekkia ja 3 minuutin vaikutus ja huuhtelu jonka jälkeen kinnaspesu ja pinta tuntuikin tällä kertaa ihan sileältä ja kinnas liikkui hyvin. Kuivauksen jälkeen oli edelleen sileä pinta ja hieno kiilto sieltä alta paljastui. Kai tuo Korrekin bio-liukkari on ihan ok tavaraa vaikka onkin "vain " Korrekkia? :roll:
Pohjalla syksyllä laitettu Bilt Hamberin Finis wax.

008
Viestit: 21
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2016 8:31 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja 008 » La Maalis 05, 2016 5:41 pm

On pesetetty, kuten kerroin muutama viesti aiemmin. Jospa tällä pärjäisi muutaman viikon, niin toivottavasti kelien puolesta voi taas alkaa pestä autoa taivasalla omin käsin.

Korrekin bioliuottimessa ph vain 9,5! En tiedä mihin perustuu se, että autonpesussa siihen tarkoitetuilla aineilla korkea ph ei vahingoita pintoja tai vie vahaa, koska kotitalouskäyttöön tarkoitetuissa pesuaineissa ph yleensä korreloi niiden voimakkuuden ja vahaturvallisuuden kanssa. Tästä olisi kuulla, jos joku osaisi kertoa.

Wolfie
Viestit: 2750
Liittynyt: Ke Touko 12, 2010 7:12 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja Wolfie » La Maalis 05, 2016 6:05 pm

Eihän se ph-arvo kerro mitään muuta kuin lopullisen koktailin happamuuden/emäksisyyden, ei se juurikaan millään tavalla korreloi puhdistustehoon taikka vahaturvallisuuteen millään tavalla (ennenkuin mennään asteikon jompaan kumpaan ääripäähän). Enemmänkin vaikuttaa nimenomaan ne ainesosat mistä se koktaili on rakennettu.

Karrikoidaampa huvikseen ihan hatusta heittämällä:
Teet tuoremehua sanotaan nyt vaikka sitruunasta. Tämähän on hapanta.
Teet toisen satsin sanotaan nyt vaikka vesimelonista, tämä on emäksistä.
Kummastakin saat liki ph-neutraalia lantraamalla niitä veteen. Tosin makukin laimenee samalla.
Isot valmistajat kiertävät tämän tiivistämällä maun, pienempi määrä itse makusiirappia, lantraantuu isommalti maun pysyessä samana. Saadaan ph-neutraalia mutta maistuvaa.
Mutta mutta, peli muuttuukin kun lantraatkin kumpaakin pirtulla... Vieläkin saat lopullisesta liuoksesta todennäköisesti ainakin liki ph-neutraalia, mutta nytpä sulla ei käsissäsi olekaan enää tuoremehua, vaikka mehua siellä onkin ja ph-neutraali liuos ;)

Eli pointtina siis se että ei se ph-arvo kerro läheskään kaikkea. Se on melkolailla yksi vähiten kiinnostava seikka näissä hommissa litkuja katsellessa. Toki se kertoo jotain, mutta pelkkää ph-arvoa ei pidä tuijotella. Karrikoiden voi sanoa että ph 4-10 on melkolailla täysin turvallista käyttää melkein tilanteesta riippumatta ja ph 2-12 on edelleen turvallista kunhan vaan tietää mitä käyttää, miten ja mihin.

Toki voidaan myös vetäistä tähän loppukaneetiksi se perusnormaali että myös se omin kätösin aidolla lammasvillakintaalla ph-neutraalilla shamppoolla ja ionivaihdetulla vedellä peseminen kuluttaa vahapintaa, eli sekään ei ole vahaturvallista ;) Samoin se myöskin aiheuttaa naarmuja. Koko harrastamisen ideahan on tehdä molempia mahdollisimman vähän, kuluttaa vahapintaa mahdollisimman vähän ja aiheuttaa naarmuja mahdollisimman vähän.

Kaikki ylläoleva on kuitenkin vain oman pienen pääni tuotoksia, vieläpä pienoisessa kuumeessa näköjään. EI missään nimessä mitään absoluuttisia totuuksia Joten vastuu luetun ymmärtämisestä jätetään lukijoille :lol:

008
Viestit: 21
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2016 8:31 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja 008 » La Maalis 05, 2016 6:30 pm

Tarkoitin niitä ph 12-13 luokkaa olevia liuottimia mitä usein esipesussa käytetään käsinpesupaikoissa, joten melko ääripäässä liikutaan jos ph 14 on voimakkainta emästä. Sikäli mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin ph-asteikko menee niin, että yksi pykälä tarkoittaa aina 10 kertaista voimakkuutta. Näin ollen ph 12 on 100 000 kertaa ja ph 13 on miljoona kertaa voimakkaampaa kuin ph 7. Näiden liuottimien lantraus vaihtelee yleensä muutamasta prosentista muutamaan kymmeneen prosenttiin, joten vaikka kolmeen prosenttiin lantraus pudottaa tehoa vain n. 33 kertaisesti.

Wolfie
Viestit: 2750
Liittynyt: Ke Touko 12, 2010 7:12 pm

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja Wolfie » La Maalis 05, 2016 7:53 pm

Olet aivan oikeassa tuon suhteen.
Mutta kuten on yritetty sanoa niin sillä emäksisyydellä tai hapokkuudella ei loppuviimein ole ihan hirveän paljoa tekemistä aineen lopullisen vahaturvallisuuden tai turvattomuuden kanssa. Enemmän siinä vaikuttaa se mitä se itse aine sisältää kuin se miten hapanta tai emäksistä se on.

Esimerkiksi BIlthamberin Auto-Foam taitaa olla muistikuvien mukaan raakana noin ph 12. Ja sen suositeltu laimennus on 4-8% osuessaan pintaan, riippumatta siitä miten se laimennettaan. Eli käyttöliuos ei juurikaan sen vähempää emäksistä ole. Silti se on yksi edelleen parhaiten puhdistavista vahaturvallisista esipesuaineista mitä suurinosa täälläkin käyttää.

Älä siis hyvä mies tuijota niitä ph-arvoja ja aiheuta itsellesi harmaita hiuksia niiden takia, keskity ennemmin siihen mitä missäkin liuoksessa on ja päättele niistä ainesosista miten helliä tai vaarallisia ne aineet ovat ;)

Avatar
seatts
Viestit: 1715
Liittynyt: Ti Kesä 22, 2010 10:58 am
Paikkakunta: Sauvo

Re: Asiaa liuottimista

Viesti Kirjoittaja seatts » La Maalis 05, 2016 9:16 pm

Mua ei ole ikinä kiinnostanut mitkään ph arvot, mielestäni pääasia on että auto lähtee puhtaaksi, oli se sitten säilytetty missä tahansa. Ei kun :detariler:

Vastaa Viestiin